Reklama
 
Blog | Petr Maule

Proč já volím pravici a proč konkrétně ODS

V současné době je třeba sociální politiky, to ano. Však sociální politika, která je rozumná a zbytečně nerozhazuje a tu nejvýznamější a vlastně jediná nekomunistická strana ČSSD není schopna dělat. ODS však udělala také určité chyby, nicméně žádné které by v budoucnu vedly ke státnímu bankrotu.

   Česká respektive československá levice to po roce 1989 neměla vůbec jednoduché. Pokud se podíváme na jen na českou levici, tak je nejvýznamnějším hráčem v levicovém poli Česká strana sociálně demokratická (ČSSD). Nikdy jsem voličem ČSSD ani jiné levicové strany nebyl a s největší pravděpodobností ani nebudu.Vždy jsem byl a také budu pravděpodobně z názorového hlediska pravicovým voličem. Ale ani vliv sociálního původu nelze opomenout, vždyť rozhlédnu-li se kolem sebe, v rodině jen a jen voliči ODS a mezi přáteli bych voliče levice nebo extremisty hledal jen těžce. Nicméně pokud jsem byl schopen někdy volit levici respektive jejího nejvýraznějšího zástupce ČSSD, tak to bylo v letech kdy ČSSD kormidloval Miloš Zeman. Nikoliv však pro předvolební program ČSSD, ale pro jejího předsedu. Pro předsedu, který vždy co slíbil naplnit, tak naplnil nebo se vždy alespoň snažil sliby naplnit. V té době na opačné straně, v pravicovém poli, stál však lídr nejsilnější pravicové stany Václav Klaus, jenž vždy naplňoval volební program své Občanské demokratické strany (ODS) a to velmi pečlivě.


   V současné politice charismatické osobnosti typu Klause či Zemana chybí. Ale nejde jen o charisma. Ať už sociálně demokratický Paroubek nebo občanský demokrat Topolánek ani jeden nedosahuje takových státnických kvalit jaké si Česká republika zaslouží. Kdybych si ze současných lídrů politických stran měl vybrat pak by to byl lídr TOP 09 pan Karel Schwarzenberg. Dokonce i další výrazná osobnost strany pan Kalousek byl v době svého působení na Ministerstvu financí velmi schopným jak politikem tak ekonomem, ač mu ekonomické vzdělání chybí. Jenže TOP 09 je stranou novou a o jejím programu nevím prakticky nic. Snad jen ze slov TOP – Tradice odpovědnost prosperita lze něco vyčíst. Tradice znamená, že se jedná o stranu s konzervativním základem. Odpovědnost, že strany chce podporovat sociální slabší jedince a ochraňovat ty, kteří to sami nedovedou. Slovo prosperita značí ochotu podporovat středně a vyšší příjmové skupiny, stejně tak jako podnikatele. Toto je pouze moje vysvětlení, na základě slov a významů které ve mně politickém kontextu vyvolávají.  


   Nicméně TOP 09 volit nebudu. Možná nejde ani tak o rozdíl v programu jako rozdíl ve straně vůbec.  ODS existuje na naší politické scéně již několik let a konkrétně ve svém plzeňském kraji vím, koho volím. První tři kandidáty za ODS znám a jsem obeznámen s jejich činnosti jak v PSP ČR v případě prvních dvou, tak při výkonu radního plzeňského kraje v případě třetího. U TOP 09 vlastně ani nevím, kdo je kandidátem za můj kraj. Proč to ale nevím ? Vždyť na jediném plakátu TOP 09 onen kandidát není, všude je jen její předseda a to není dobře. V době, kdy v ČSSD pevnou rukou vládl a vládne Jiří Paroubek a nejbližší jeho spojenci, tak jsem způsob vlády jednoho muže uvnitř strany velmi kritizoval. Proto musím kritizovat i nyní, jelikož se jedná o prakticky ten samí problém. V dosavadní kampaňi TOP 09 je vidět jen její předseda a většině lidí se společně se stranou vybaví už jen pan Kalousek.

Reklama


   Proto volím konzervativně liberální politiku ODS a doufám, že pokud je TOP 09 tak dobrou stranou jak doufám, tak že se do PSP ČR dostane a bude tak možné utvořit koalici bez levice. Nejvíce bych se přikláněl ke koalici silné ODS se středně silnou TOP 09. Nevidím jako dobré východisko vládnouci koalice silnou ODS a dvě velmi slabé strany KDU-ČSD a TOP 09. Jen doufám, že alespoň jedna z těchto variant se naplní, nerad bych aby v době 20.výročí po Sametové revoluci byly u moci znovu komunisté.