Reklama
 
Blog | Petr Maule

Co je česká identita aneb jak v době českého předsednictví EU

Mnohokrát bylo Čechům podsouváno, že žádnou identitu nemají, ale jak je tomu doopravdy ? Pro mnohé by se mohlo zdát, že je to prakticky nemožné pro národ, který strávil prakticky tři dlouhá století na okraji zájmu v Habsburské monarchii. Já si dovolím tvrdit opak, který národ si může dovolit, že jej lze bezpečně poznat podle zlatého moku a zlatých ručiček ? Nesvědčí projev Mirka Topolánka o tom, že zcela originální českou identitu  opravdu máme ?

Čtyřikrát, ano přesně čtyřikrát zaznělo slovo identita v projevu předsedy vlády Mirka Topolánka před slavnostním galakoncertem v Praze. Během svého projevu premiér vyzdvihoval kvality českého národa a zmínil se i o budově Národního divadla, na jehož půdě se nacházel. Slovy, že i malý národ nemusí být v multinárodním státě utlačován jak v 19., tak i v 21. století, donutil k pochybám nejednoho televizního diváka a mnoho přítomných. 


 Typickou českou postavou pro náhodného pozorovatele by se mohl zdát Josef Švejk z pera Jaroslava Haška. Je ale opravdu odrazem české identity? Ve skutečnosti čeští vojáci patřili v 1. světové válce k nejlepším a nejuznávanějším. Není tedy žádnou pravdou, že se vojně vyhýbali a sabotovali ji, jen co bylo možné. Netrvalo dlouho a Češi o sobě dali opět velmi výrazně vědět, tentokrát jako bojoví piloti RAF a nejen oni v době 2. větové války. I zde prokazovali  mimořádnou dávku odvahy a velké hrdinství, které není cizí žádnému Čechovi.

 Snad každý zná také slova říšského protektora, téhož muže, který Čechy přezdíval smějící se bestie, R.Heydricha o Češích: „Poláci  jsou  tvrdí a neohební, a tudíž snadno zlomitelní silou. Češi jsou  bezpáteřní a  ohební jako proutky, které se pod tlakem skloní,  ale švihnou zpět ve chvíli, kdy  se to od nich nejmíň čeká“. V tu chvíli ani netušil, že stejným způsobem přijde o život.
   Co se nepovedlo Němcům během okupace, dokonali komunisté během let 1948-1989. I díky tomuto období a lidem, kteří v tomto období vládli, spatřilo světlo světa heslo „kdo nekrade, okrádá sebe a rodinu“.

Reklama


   V současné době předsedáme Radě EU. Co přineseme Evropě ? Dozajistě to budou zlaté české ručičky – ať už v jakékoliv podobě, trocha švejkovství, malinko tvrdých českých hlav, ale především nezaměnitelná česká kultura.
   Co ale přineseme opravdu Evropě a celému světu během českého předsednictví, ale také v měsích a letech následujících ? Pevně věřím a také doufám, že po skončení českého předsednictví budu moci hodnotit uplynulý půlrok jako úspěšný, a to i díky české identitě, kterou naši vrcholní představitelé šířili úspěšně Evropskou unií. Jednoduše řečeno budu moci říct naše předsednictví bylo úspěšné a velmi profesionálně jsme pilotovali letadlo jménem EU.