Reklama
 
Blog | Petr Maule

Články na internetu (ne)říkají (nejen) o politice pravdu

  Platy „dávájí“ českým sestrám zdravotní pojištovny. Toto tvrzení by mohlo vyplynout z jedné ze zpráv, které se dnes, 11.srpna, objevily na serveru ihned.cz.

 

Při čtení internetového serveru ihned.cz jsem narazil na zprávu o navýšení platů sester ve fakultních nemocnicích. Cituji:"Zdravotní sestry ve fakultních nemocnicích najdou na příští výplatní pásce o zhruba tři tisíce korun vyšší mzdu. Podle náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéty Hellerové se dočkají zvýšení platů o 15 procent. V těchto dnech jsou přeřazovány do vyšších platových tříd. Pojišťovny mají pro všechny nemocnice, tedy i krajské a soukromé, připravenou 1,2 miliardy korun. Tato suma pokryje dvě třetiny nákladů a nemocnice třetinu doplní ze svých rozpočtů.

Ano, nikoliv vedení nemocnice, ale pojišťovna rozhoduje kolik bude zdravotní sestra případně zdravotnický personál pobírat plat. Takový závěr jsem si po přečtení tohoto článku udělal. Ačkoliv se mi to zdá vrcholně nesmyslné a pokládám ta za absurdní, tak se bojím jednoho. Jedná se o pravdu. V České republice mají pojišťovny natolik velkou moc, že prakticky rozhodují ony, byť jsou často jen prodlouženou rukou státu.

Reklama

K reformě českého zdravotnictví se hlásilo již několik vlád. Poslední český ministr zdravotnictví reformu provedl, bez ohledu na to jestli byla dobrá či nikoliv – reforma byla provedena. Jenže český občan reformy z principu odsuzuje a tak možná pokus o reformu zdravotnictví, byť je nazývána reformou stál na začátku konce vlády Mirka Topolánka. Ale to už je zase jiný příběh.